Vid midnatt på Storsjöyrans lördag håller Jämtlands president varje år sitt traditionsenliga tal till folket. Detta är en av Yrans stora höjdpunkter, då den övriga festivalen tystnar och jämtar, härjedalingar, ravundingar, hemvändare och turister samlas på Stortorget med republikflaggor i händerna. Republiken Jämtlands president är sedan 2022 Eva Röse.
Presidenttalet är präglat av frihet, humanism och solidaritet. I talen förekommer också ofta tydliga markeringar mot främlingsfientlighet, förtryck och krig. Presidentens tal till folket avslutas enligt tradition med att publiken gemensamt sjunger Jämtlandssången, republikens nationalsång.
Presidenttalets historia
Som en reaktion på landsbygdens avfolkning instiftade Yngve Gamlin Republiken Jämtland och utsåg sig själv till dess president. Detta skedde på en av de allra första Storsjöyrorna på 1960-talet.
Gamlin var regissör, skådespelare, konstnär och scenograf som gjort stort avtryck på svenskt nöjeshistoria genom sina samhällskritiska filmer och sketcher samt samarbeten med Hasse & Tage och Povel Ramel. När Storsjöyran återuppstod 1983 utsågs Jan ”Moltas” Eriksson till ny president. Både Moltas och hans efterträdare Ewert Ljusberg var välkända underhållare som med humor och udd skildrade sin samtid på scen och i TV.
Sedan 2022 är skådespelerskan Eva Röse president över Republiken Jämtland. Hennes jämtländska rötter sträcker sig tillbaka så långt som till 1100-talet. Presidentens mor kommer från Östersund och i släktleden finns flera viktiga kopplingar till stadens historia. I 1900-talets början var Evas förfäder med när Rådhuset byggdes och en annan släktgren drev länge guldsmedsbutik på Storgatan. Presidenten beskriver själv de jämtländska rötterna som djupt förankrade och har ett sommarresidens (i form av ett härbre) vid Storsjöns strand.