Jämtland Pop Hall Of Fame

Jämtland Pop Hall Of Fame skapades 2018 av Storsjöyran, i samråd med Republiken Jämtlands Poplärkulturminister,  för att lyfta fram personer som har satt avtryck i den jämtländska populärkulturen. Det kan vara artister, band, arrangörer, låtskrivare, skivbolag, producenter, journalister och andra. Kriteriet är att de som väljs in ska ha hållit på i minst tio år vid tiden för invalet.

 

Invalda tidigare år

2018

Annika Norlin, Tommy Andersson, Hoven Droven, Shit Kids samt Berit & Bosse Svenningsson

Motiveringar:

Tommy Andersson – musiker, kompositör, producent, studioägare  med mera…

Ända sedan mitten av 1960-talet har han funnits med i den jämtländska popvärlden. Det började med pop- och sedermera dansbandet Tommys där han var kapellmästare och har fortsatt med Kentucky. Men oavsett genre har han funnits där på scenen eller i skivstudion och har han inte spelat och sjungit själv så har han varit med och stöttat andra. På sitt sjätte decennium i populärmusikens tjänst. Tommy Andersson är en alldeles självklar ledamot i Jämtland Pop Hall Of Fame.

Hoven Droven – Folkrock-band,

Bildades 1989 på Birka Folkhögskola i Jämtland. Skivdebuterade 1994 med albumet Hia-Hia.

En äkta jämtländsk guldklimp. Bandet består, och har bestått, av länets främsta musiker. Deras lika egna som framgångsrika blandning av traditionell svensk folkmusik och tyngre rock med elgitarr och trummor har utvecklats under åren. Bandet har rönt enorma framgångar och de har turnerat över hela Europa samt USA och Kanada. De är landets absolut främsta band inom folkrock. Dagens band med Bosse Lindberg, gitarr, Björn Höglund, trummor och slagverk, Kjell-Erik Eriksson, fiol, Pedro Blom, bad och Jens Comén, saxofoner är en perfekt mix av skickliga musiker.

Shit Kids – rockband

Bildat på Wargentinskolan i Östersund 1978 och spelade tillsammans till 1981. Har återförenats med ojämna mellanrum för enstaka konserter.

På 1970-talet höll musikvärlden på att gå vilse i sig själv. Tillkrånglad symfonirock och i Sverige en alltmer politisk musikrörelse med hårda regler om vilka som fick vara med och inte. Punken tog tillbaka musiken och vågade utmana god smak och kravet på att man måste ha repat i åratal för att gå upp på en scen. Shit Kids var och är Östersunds främsta punkband och som symbol lever deras namn starkt än i dag. Det är främst deras intensiva uttryck live som gjort att deras minne lever kvar än 40 år efter att de bildades. Medlemmar under åren: Anders ”Jånny Kass” Näslund, bröl och sång, Artur ”Sture Skryt” ”Ärtan” von Schmalensee, sång och bröl, Per ”Ivan Divan Dekadent” ”Gille” Gillström, gitarr, Stefan ”Konrad Korgboll” ”Muppi” Kauppi, gitarr, Pär ”Sune Sadist” ”Pärra” Henriksson, bas, Anders ”Penti Pestråtta” Söderberg, munspel, Per ”Orvar Oskuld” ”Orven” Orvegård, trummor och Bosse Lindberg, gitarr.

Bosse Svenningsson och Berit Svenningsson, musiker och sångerska

Bluesen har alltid varit stark i Jämtland. Under 1981-1994 turnerade Wammas Bluesband landet runt med Bosses gitarrspel och Berit röst som främsta kännetecken. Senare i band som The Great Elmo´s och inte minst i gemensamma Berit Svenningsson Blues Band har de fortsatt sprida blues av bästa märke. Bosse bildade sitt första bluesband 1969 och fem år senare värvade han en 15-årig Berit till bandet.De hade även dansband tillsammans.  Bluesen är en viktig del i musiken i Jämtland och inga symboliserar den bättre än länets egna herr och fru Blues.

Annika Norlin, sångerska och låtskrivare

Det är egentligen alldeles otroligt att det bara gått tretton år sedan första albumet kom. I dag är Annika Norlin en av den svenska musikvärldens allra mest hyllade och självklara namn. Oavsett engelskspråkigt som Hello Saferide eller på svenska som Säkert! så bjuder hon på starka sånger och texter som med rätta hyllas. Annika Norlins låtar är i dag en del av den nationella musikskatten och hennes sånger, där flera har motiv från Jämtland, betyder väldigt mycket för många. Inget namn är 2018 lika självklart i Jämtland Pop Hall Of Fame

2019

Aeon, 220 Volt, Morgan Hall och Landstrom

Motiveringar:

220 Volt – rockband

Exakt fyrtio år efter att bandet bildade på Frösön är det dags att välja in en av Jämtlands absolut framgångsrikaste rockband någonsin. Heavy Metal, eller hårdrock, har i många årtionden varit en i länet högt älskad genre. Inga har varit mer framgångsrika än 220 Volt. 220 Volt har gett ut sina skivor på ett av världens största skivbolag. De har fans över hela landet och i Japan, Tyskland och USA. De har turnerat med de elektriska kumpanerna AC/DC och med klassiska Nazareth. 2019 spelar bandet på festivaler i Tyskland och i Belgien. 220 Volt är ett av de självklaraste namn vi kan tänka oss det gäller att hedra musik från Republiken Jämtland. Rock On!

Landstrom – band och duo

Äkta paret Carina Landin och Göran Lindström har i drygt tio levererat högklassig egensinniga låtar under det gemensamma duonamnet Landstrom. De började en gång på My Space och sedan har ett antal väldigt hyllade album släpps. De har utnämnts till landets främsta americanaband. Från hemmet i Kullsta, Ragunda kommun, skapar de sin musik med Carinas vassa texter och sköna sång och Görans musik. De jobbar tillsammans fram sin unika musik. Landstrom har byggt upp sin egna plattform, sitt eget skivbolag och de är självklara nya ledamöter.

Morgan Hall, arrangör, DJ

Jämtland Pop Hall Of Fame består inte bara av musiker. Vi vill premiera och hylla alla som jobbar för musiken. Juryn kan inte tänka sig en mer passande ny ledamot än Morgan Hall. Han var Östersunds ledande skivhandlare när det begav sig och många är de som upptäck ny musik genom hans tips i butiken. I länets alla viktiga arrangörsgrupper som Corazon, IF Popgeni och nu i Stuck On är han en de mest betydelsefulla personerna. I Studieförbundet Sensus jobbar han för att stärka lokala musiker och musiklivet i länet. Han har skrivit om musik, han är DJ, han är manager, promotor, affischklistrare, roadie, kassör och allt man kan tänka sig för att musik ska kunna nå ut. Jämtland vore otroligt mycket tristare utan Morgan Hall.

Aeon, rockband

2019 är det 20 år sedan Death Metal-bandet Aeon bildades i Östersund och de håller på än efter diverse medlemsbyten. Aeon har hunnit massor under åren, släppt flera album, och turnerat i Europa och övriga världen. De kan vara det jämtländska band som spelat mest utanför Sverige och de har mött respekt och nya fans. Aeon är på alla sätt ett band som sticker ut och får respekt världen runt. Ett band som har Alex Webster från Cannibal Corpse som ett av sina fans måste självklart väljas in.

2021-2021 – Inställt pga pandemin

2022

Merit Hemmingsson, Kjell Höglund, Östersund Blues Festival och Sara Strömberg

Motiveringar:

Merit Hemmingsson, musiker och låtskrivare

Huvva! Hon föddes i Gärdsta i Marby Socken. Hon tog student på Wargentinsskolan. 1959 lämnade hon länet för Stockholm och världen. I musiken har hon ofta återvänt till Jämtland. En av hennes största hits är Jämtlandssången i hennes egen version. Vi minns också när hon och Beppe Wolgers spelade in i Vikens kapell i Frostviken. Hon har samarbetat med många generationer svenska musiker och hon är en förebild för så många. Med sin Hammond B3, sin skicklighet, sin musikalitet och sin smittande spelglädje är hon omtyckt av flera generationer svenska musiker och musikälskare och hennes bästa tid är alltid nu. Till Jämtland Pop Hall Of Fame väljer vi självklart in Merit Hemmingsson

Östersunds Bluesfestival – arrangörer

År 2000 bestämde sig ett gäng entusiaster att Östersund behövde något liknande som de många gånger hade varit tvingade att resa till Norge för att få uppleva. De satsade stort, de vågade göra något annorlunda och fick även stadens krögare med sig. Sedan starten har de lyst upp höstmörkret varje gång och lockat ut hundratals jämtar och tillresta. Utbudet har alltid varit imponerande och här fick Östersund uppleva blivande världsstjärnor som Seasick Steve och Daniel Norgren långt innan världen i övrigt visste vilka de var och här hittade Wilmer X och Nisse Hellberg en gitarrist. Alla stora svenska stjärnor har spelat där och många internationella. Men här har också många lokala artister fått chansen att visa upp sig. I höst fyller de 20 festivaler. För en mångårig kamp i med- och motvind och för allt de gjort väljer vi in Östersunds Bluesfestival till Jämtland Pop Hall Of Fame

Sara Strömberg – journalist och kulturredaktör

I nästan två decennier har hon tack vare sin nyfikenhet, sin kunskap och en osviklig känsla för vad som är viktigast skapat länets mest läsvärda kultur- och nöjesbevakning. Vi minns henne redan från innan hon var på LT och vi minns storsatsningar som bilagan Mops. Trots ekonomiska realiteter har Sara i LT förmått navigera rätt och lyfta fram behovet av bra kultur och nöje i ett mestadels glesbefolkat län i Norrlands inland. Nu satsar hon på sin framgångsrika karriär som författare. Men för allt hon har gjort i bevakningen av länets kultur- och nöjesliv i Länstidningen väljer vi in Sara Strömberg till Jämtland Pop Hall Of Fame

Kjell Höglund, sångare och låtskrivare

Det var när han gick gymnasiet i Strömsund i mitten av 1960-talet som han började spela egna visor offentligt. 1971 kom hans första album ”Undran” som han själv lät trycka upp i några hundra ex och sålde själv. Totalt har han gett ut fjorton album och två samlingsalbum. Han är en artist som hela tiden gått sin egen väg och behållit sitt eget genuina uttryck. Hans sånger står fortfarande starka och bara på senare år har både Ellen Sundberg och Ellinor Brolin gett ut hyllade album med hans visor. En del av hans sånger är om möjligt mer kända i dag än när de gavs ut. För allt han har gjort under åren och för en rad odödliga sånger väljer vi nu självklart in Kjell Höglund till Jämtland Pop Hall Of Fame.

2023

Jannez, Ellen Sundberg, Captain Cook och Emma Härdelin

Motiveringar:

Emma Härdelin, sångerska

Hon är rösten bakom två av landets allra främsta band inom den moderna folkmusiken under de senaste decennierna. I Garmarna och i Triakel har hon brutit både barriärer och förvaltat ett välljudande arv. Med rötterna i Kluk och Delsbo står hon stadigt på scener över i stort sett hela världen och med sin unika röst och musikalitet imponerar hon i alla sammanhang där hon medverkar. För att allt hon har gjort där hon både har förnyat och lyft fram väljer vi därför i dag in Emma Härdelin i Jämtland Pop Hall Of Fame

Captain Cook, arrangörer

Det är så viktigt för den levande jämtländska musiken att det finns scener där band kan möta en publik. I den jämtländska vardagen är scenerna inte särskilt många och många har försvunnit. Men mitt i stan finns det ett hus som i över trettio år, och ibland flera gånger i veckan, ger band och artister chansen att möta en entusiastisk publik. På deras scen har det bjudits på internationella hjältar, från 50-talets allra största, som Buddy Hollys The Crickets och 1970-talets Rockpile till dagens lysande americana, på norska och svenska bluesgiganter, svensk rock och pop av högsta klass, coverband och det mesta och bästa av lokala band . Allt på samma lilla scen och väldigt god mat och gott öl därtill. Vi är så glada att Captain Cook finns just hos oss. Utan arrangörer och scener dör livemusiken och därför behövs Captain Cook i Jämtland Pop Hall Of Fame

Ellen Sundberg, sångare och låtskrivare

För tio år sedan jobbade hon på ICA i Fåker och hade precis spelat in sitt första album med hjälp av ett lokalt studieförbund. En röst som fängslar och texter som redan på debuten var utöver det vanliga.  Men redan ett år senare hade hon hunnit med att hyllas av landets främsta poptyckare och turnerat landet runt, stått på de största scenerna och varit med på samma festival som Neil Young. Snart hade hon spelat in två ytterligare mycket starka album i USA. Gett ut låtar där legendariska musiker från The Band och Television spelar. Hon har också gett Jämtlands finaste ordkonstnärer Kjell Höglund och Bodil Malmsten en helt ny publik genom att spela in album och göra långa turnéer med låtarna. I höst väntar en helt ny fas när hon släpper sitt första egna album med bara texter på svenska, vi har lyssnat och imponerats även av det som kommer. Få har så självklar plats i Jämtland Pop Hall Of Fame som Bjärmes finaste och bästa Ellen Sundberg!

Jannez, dansband

De väljs in för att de är Jämtlands mest älskade och främsta inom en för länet otroligt viktig kulturyttring. Efter 47 år på landets alla vägar med gupp, uppförsbackar och nerförsbackar och som mottagare av många fina priser både inom sin egen bransch och även länets finaste kulturpris så är det nu dags att välja in inga andra än Jannez i Jämtland Pop Hall Of Fame. Jannez står för dansbandskulturens allra finaste och godaste sidor oavsett om de spelar för en miljonpublik som i teves ”Dansbandskampen” eller bland mygg och knott på en loge någonstans i Jämtland. Jannez olika uppställningar över åren har glatt tusentals danslystna över hela landet och i september 2023 gör de sin allra sista spelning.

 

2024

Kape, Christina Kjellsson, Skallarna och Dundermarknaden

Motiveringar:

Kape, artist

Han är utan minsta tvekan en av de mest produktiva och intressanta artister som verkat i länet under de senaste decennierna.

Han började som renodlad rappare men har med åren utvecklat en mycket personlig och egensinnig blandning av visa, rap, country och folkmusik. Han har gett ut så många skivor under årens lopp att han nog själv har tappat räkningen, allt producerat, designat och utgivet av honom själv. Låtarna handlar om det han har på hjärtat och det som händer i hans värld och omvärlden. Den mest streamade låten börjar närma sig en miljon spelningar på Spotify.

Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att inte bli berörd av hans låtar. Dessutom är han en mycket skicklig konstnär med bakgrund i graffiti-kulturen.

Håll i er! – det är verkligen på tiden att Kape blir invald i Jämtland pop Hall Of Fame.

Christina Kjellsson, artist

Hon står för så mycket som intelligenta, välfångade, målande beskrivningar och betraktelser, inte sällan med en rejäl dos humor och en språklig lekfullhet och ibland enbart skön poesi. Allt i låtar som inte sällan speglar sig mot samma bakgrund som hon själv har.

Hon har skrivit flera av de vackraste men också några av de roligaste låtar som utspelar sig i Jämtland.

Hon har med musikalisk bredd skapat en skön blandning av allvar, humor och poesi – en samling av tydliga och tankeväckande låtar om livet i vår samtid. Låtar som berättar om sorg och glädje, mänskliga tillkortakommanden eller bara är rörande vardagliga skildringar av livet precis som det är.

I år släppte hon sitt åttonde fullängdsalbum, 30 år efter att hon släppte debutalbumet. Ett nytt album fullt av allt som gör henne till en unik artist. Hon har fått flera av musiksveriges finaste utmärkelser och hon har under många år som pedagog utbildat nya generationer av svenska låtskrivare om låtarnas textkvaliteter.

Få är lika självklara att få en plats i Jämtland Pop Hall Of Fame som den här tjejen från Handsjöbyn. Det är dags att hylla Christina Kjellsson.

Dundermarknaden

De har namnet tagit sitt namn från en älskad film som blir 50 år i år.

De startade själva som ett firande av ett 75-årsjubileum. Men fick sitt nuvarande namn först året efter. 2024 fyller de hela 40 år.

De är en av Länets absolut största folkfester och i år slog de åter publikrekord.

För 40 år sedan stod Roland Cedemark, Svenne och Lotta och Ted Åström på scenen. I år var det Hooja som lockade massorna och slog publikrekordet.

Det är en marknad. Det är en folkfest. Det är bra konserter. Det är välarrangerat och prisat.

De livar upp hela sommaren i länets norra delar och har för många blivit ett självklart måste. I dag går det knappt att tänka sig ett liv i Strömsund utan dem.

Jämtland och Jämtland Pop Hall Of Fame behöver Dundermarknaden.

Skallarna, punkband

De är ett av landets mesta kultband någonsin. De fick för drygt 40 år sedan flera sidor i landet just då viktigaste rocktidning Schlager trots att ingen visste vilka de var eller ens hade hört dem.
Då gick medlemmarna under påhittade namn och påstod att de var bröder och ville inte tala om var de kom ifrån. De ansågs av tidningen ha gjort en av årets bästa singlar 1983, en placering strax efter Imperiet. Första konserten var på klassiska Ultrahuset i Handen 1984.

Bandet spelade mellan 198, första två åren under namnet Norrlands Export, och 1986. De har ändå då och då dykt upp på scenerna efter det. En av de senaste i länet var i samband med Jamtlis stora rockutställning 2018.

Under över alla under – i år, 2024 – släppte de mycket överraskande en helt nyinspelad singel. Låtarna är från 1980-talet och hade bara spelats live tidigare. En av de nya låtarna heter passande nog ”De rockande pensionärerna”.

Nu vet vi att bandet hade sina rötter i Strömsund och Östersund och bestod av Thomas Kuhnke på sång, Clyde Blomberg på gitarr, Anders Lönnkvist på trummor och Anders Strömquist på bas.
Sedan tillkom Niklas Böhme och Tor Mårtensson. Efter att Thomas Kuhnke avled 2003 har hans bror skådespelaren Johannes Kuhnke tagit över på sång.
Jämtland Pop Hall Of Fame behöver ett äkta kultband och större kult än så här finns knappt – Jämtland Pop Hall Of Fame behöver Skallarna.