HISTORIEN OM STORSJÖYRAN

– en bok av Lasse ”Linken” Lindqvist

Vart tog BB Kings kavaj vägen?
Hur kan man slarva bort en elefant?
Varför slänger man ut länspolismästaren från Yran?

Det här är boken om Storsjöyran. Sveriges äldsta och med tiden största stadsfestival som i över ett halvt sekel satt sin prägel på somrarna i Östersund. Ett fenomen som ständigt överraskat, inte minst genom sin blotta existens.

Mitt i Norrlands inland, återfödd ur den gemensamma drömmen hos några kompisar, har festivalen skapat en identitet som närmast kan beskrivas som ett egensinne. Ett framgångsrikt egensinne.

Följ med på en tidsresa med Yran från 1963 till 2019, i en salig blandning av fakta och personliga betraktelser, i ett län som i folkmun har sin årscykel i form av tiden före och efter Yran. Från Yngve Gamlin till Ewert Ljusberg. Från dragspel till Alice Cooper. Från Frösöflickorna till Lady Gaga.

Följ hur etablissemangets skepsis för festen och musiken förändras till hurrarop i takt med insikten om Storsjöyrans betydelse för Östersunds trivsel, varumärke och ekonomi.

Och följ med bakom kulisserna under några av de mest minnesvärda ögonblicken i Yrans moderna historia. Känn pulsen strax innan ett proppfullt Stortorg hyllar presidenten och sedan jublar när han sammanfattar Yrans eviga målsättning:

”Framtiden är inte svår. Framtiden är vår!”

Historien om Storsjöyran är en bok på 212 sidor i format 29×29 cm med en vikt på 1,6 kg.

OBS! BOKEN TRYCKTES I EN BEGRÄNSAD UPPLAGA OCH ÄR TYVÄRR SLUTSÅLD!

Ett fåtal ex kan fortfarande finnas kvar hos:

OM BOKEN I MEDIA:

”Yran är mitt fjärde barn”
Länstidningen, 14 juli 2022 

SMYGLÄS LINKENS YRANMINNEN I ÖP

Varje vecka fram till Yran 2022 publicerade Östersunds-Posten ett utvalt Yranminne ur boken.

Läs mer här »

ETT STORT TACK!

Som Lasse Hult sa om att arrangera en Yra, ”det är inte bara att blåsa upp ett knippe ballonger och tuta i luren och tro att det ordnar sig med det”. En bok gör sig heller inte själv, och jag vill därför rikta mitt allra största och varmaste tack till…

Den entusiastiska och tålmodiga redaktionen bestående av Bengt Buddha Eriksson, Anneli Lanner, Jens Ganman och Malin Carlsson vars goda råd avsevärt förstärkt bokens innehåll. 

Lars Winnerbäck för det hjärtliga förordet och krönikörerna Christer B. Jarlås, Annika Norlin och Sara Strömberg för att de bidragit med sin syn på Yran. 

Anders Nilsson på Nestorville som engagerat och outtröttligt formgivit, redigerat och hittat lösningar på de utmaningar det innebär att skriva en bok. Och de var många. Samt till hans kollega Magnus Werme som snabbfotat redigerat text och även bidragit med flera bilder.

Korrekturläsaren Lisa Hansson för lysande skarpa ögon. Fotograf Göran Strand som med liv och lust bidragit med magiska bilder ur sitt oändliga arkiv. Fotograf Tommy Andersson som generöst upplåtit sitt rika bildarkiv. 

Lennart Jonasson för de tidlösa porträtten av Yrans artister och Kåre Henriksson (1957-2021) för hans egensinniga och oändligt vackra Yranaffischer. 

Östersunds-Posten som bidragit med foton och hjälpt till med lanseringen av boken samt tillsammans med Länstidningen tillhandahållit sina tidningsarkiv. En miljö där man lätt förlorar sig i historien.

Gunnel Olausson som varit behjälplig med text och bilder från sin bok om Republiken Jämtland. 

Magnus Bergman som grävt fram 60-talsbilder från sin pappas, Lars-Åke Bergmans, fotoalbum. 

Alla engagerade medarbetare och ägare av Yran som bidragit med minnen och fakta till boken. 

Ett avslutande tack till min sambo Malin Carlsson som knuffade mig över kanten så att boken till slut blev verklighet. Som, i sann Yrananda, såg möjligheterna i de utmaningar som det är att skriva en bok för första gången. Åtminstone ihop med mig. Som i mössa och täckjacka, stod i den kalla källaren i ÖP-huset och hjälpte till att hitta gamla tidningsklipp. Älskar dig.

Lasse ”Linken” Lindqvist